Les portes del Mercat Sagarra es tornen a obrir



Des de fa poc més d’una setmana, Santa Coloma està d’enhorabona, doncs s’ha reobert un dels seus mercats municipals amb molt d’èxit, el Sagarra, però coneixen els veïns i les veïnes la relació de la familia que dóna nom al remodelat equipament amb la ciutat?

D’estil noucentista, el Mercat Segarra va ser venut a l’Ajuntament per l’historiador Ferran de Sagarra, pare de l’escriptor Josep Maria de Sagarra, i es va inaugurar per primera vegada l’any 1934. A causa de l’epidèmia de còlera viscuda a Barcelona l’any 1865, Ramon de Sagarra, pare de Ferran i avi de Josep Maria, va decidir traslladar-se a Santa Coloma i, des de les hores, la ciutat va passar a ser el lloc on la familia Sagarra gaudia dels estius.

Així mateix, els carrers que envolten el Mercat, en el seus orígens portaven els noms dels fills barons de Ferran de Sagarra i Filomena de Castellarnau, tot i que actualment són tres els que mantenen els noms, tal com assenyala la professora Agustina Rico al seu llibre Itinerari Sagarra, publicat al 2013, aquests són: el carrer Sant Ramon, que correspon al nom de l’hereu, nascut el 1880; el carrer Sant Ignasi, pel tercer fill de la parella, nascut el 1989, i el Sant Josep, corresponent al quart fill, qui va néixer el 1894.

Santa Coloma de Gramenet té darrera seu una llarga història i la familia Sagarra n’és un bon exemple. Tenim una ciutat amb els seus carrers plens de cultura i entre tots i totes hem de valorar-la per fer de la nostra ciutat un lloc de trobada, diversitat i civisme.

Pel que fa al Mercat Sagarra, un dels edificis emblemàtics de la ciutat, desitjar que aquesta nova etapa sigui molt profitosa; de ben segur que així será, doncs de bons professionals no li falta, un tret en comú amb els altres mercats de Santa Coloma.

Josué Aguedo
Fòrum Grama, 30/11/14

Comentaris