Temps per (re)pensar: qüestió de gènere o canvi de rol?



És evident que a l’estiu són molts els que aprofiten per fer activitats que no fan normalment durant la resta de l’any per manca de temps. Una bona activitat és tornar a llegir un llibre que fa temps que es va llegir o començar la lectura d’una nova obra. Els filòlegs, com a estudiosos de la llengua i la literatura, coneixen aquesta pràctica; són molts els que aprofiten els mesos de juliol i agost per llegir llibres recents, que, sovint, encara no han passat per les mans de la crítica, però aquest és un exercici que, per sort, està a l’abast de tothom, i és que, gràcies a noves tecnologies de comunicació, cada cop hi ha menys excuses per llegir.

Jaume P. Sayrach i Eugeni Madueño, fundador i principal impulsor de la mítica revista Grama respectivament, juntament amb altres amics, coneixedors de les nombroses possibilitats de comunicació actuals, van iniciar un diàleg cibernètic mensual, que va donar com a fruit un llibre molt recomanable per a aquestes dates estiuenques, on s’acostuma a anar més relaxats i el temps per a la reflexió és més gran, aquest llibre, molt recomanable pels alumnes de secundària, és C@rtes per pensar, amb un pròleg escrit per Alba Gómez i publicat a la primavera de 2004 per Edicions Fòrum-Grama.

Al pròleg, deia l’Alba, que els temes que es tracten al llibre són molt diversos. I és cert, són 230 pàgines on es parla sobre diferents temes presents al llarg de la vida d’una persona. Un d’aquests temes és la igualtat entre homes i dones. Són quatre les cartes que tracten aquest tema i, a partir de la primera, escrita per la filòloga Loli Palomo, es poden treure una sèrie de conclusions bastant interessants. La carta de la Loli porta per títol “Qüestió de gènere?” i l’autora es pregunta si les dones són un col·lectiu marginat.

Han passat els anys, deu concretament, però què responerien els adolescents i joves d’avui dia? A banda del lamentable tracte que reben moltes dones a països subdesenvolupats, no es pot negar com la situació de la dona occidental ha canviat moltíssim si la comparem amb anys enrere, tot i que, malauradament, encara no s’ha aconseguit que aquesta sigui reconeguda com mereix en molts càrrecs professionals. Ara bé, ha canviat també el rol d’homes i dones en la societat actual?

Estaria bé aprendre els uns dels altres, ja siguem homes o dones, deixar de banda els estereotips i no jutjar malament un home que llegeix poesia o una dona que fa de les motos la seva afició. Estaria bé és que tothom sapigués fer una truita o canviar l’oli a un cotxe i deixar de banda el sexe de cadascú. Al cap i a la fi, tots som persones amb virtuts, defectes i sentiments, que mai haurien de passar a un segon pla. Hem d’aprendre entre tots a fer un món més agradable, obrir els ulls i, abans de parlar, pensar una miqueta.

Per sort encara queden nois i noies que valen moltíssim i tenen molt a dir, respectant els que pensen diferent.

Josué Aguedo
Fòrum Grama, 9/08/14

Comentaris